Tis een kwestie van ‘mindset’ …… maar hoe doe (leer) je dat?
Lastig hé…als ze steeds roepen “ik kan het toch niet” of “ik leer het nooit”. Of dat ze iets nieuws niet willen proberen omdat ze er al vanuit gaan dat ze het toch niet kunnen (leren). Kinderen die dit soort uitspraken doen hebben vaak een vast idee (= mindset) over wat ze wel en niet kunnen (leren). Je komt ze overal tegen, in de school maar ook buiten de school….
Laatst stond ik te kijken bij een voetbaltraining. Er stond een jongen langs de kant. Aan alles zag je dat hij het zwaar had. Zijn hoofd hing naar beneden, schouders laag en een dikke pruillip. Hij werd gevraagd om weer in het veld te komen en mee te doen met de oefening. Hij wilde niet. Hij zei “dat kan ik toch niet, ik ben veel te langzaam”. De jongen ging er dus al vanuit dat hij niet snel genoeg zou zijn voor deze oefening. Terwijl het een vaardigheidsoefening was. Gelukkig had deze jongen een goede trainer. Die nam de jongen mee het veld op en liet hem de oefening zien. Het accent lag niet op snelheid en als bonus maakte de trainer een “fout” en liet zien dat hij gewoon opnieuw de oefening kon proberen. De jongen zag wat de bedoeling was en heeft na een paar keer kijken de oefening gedaan. De trainer beloonde hem met een welgemeend compliment over inzet en doorzettingsvermogen. Bij de volgende oefening stond de jongen bijna vooraan 🙂
Door kinderen mee te nemen en uit te leggen wat gedachten met je kunnen doen (= gedachtekracht) kunnen ze deze gedachten zelf ombuigen. Ze gaan inzien wanneer ze ‘vast’ denken en wat ze er zelf aan kunnen doen. Soms hebben kinderen extra vaardigheden nodig om iets wél te kunnen doen. Zodra ze niet meer vast denken, denken ze in ‘groei’ en komen ze met eigen oplossingen.
Heeft uw kind een “vaste” mindset en/of merkt u dat uw kind vastloopt op school of elders. Neem dan gerust contact op. Ik werk o.a. met het werkboek “Fixie en Growie” van Het Talentenlab. In 7 lessen komen alle relevante thema’s aanbod zoals intelligentie, kwaliteiten, fouten maken, leren en doorzettingsvermogen. En natuurlijk leren de kinderen de Growie-truc , die ze helpt te denken en te handelen van de groeimindset. Laten we snel aan de slag gaan!
Hier alvast een mooi kijkje in de gedachten van Fixie en Growie: