Help, mijn dochter heeft nog steeds geen vrienden gemaakt!

Het begin van een nieuw schooljaar brengt altijd een mix van opwinding en nervositeit met zich mee. Het is een tijd vol nieuwe kansen, nieuwe ervaringen en de hoop op een betere tijd. Terwijl sommige meisjes meteen hun weg (lijken) te vinden in de nieuwe groep en vriendschappen sluiten, kan het voor andere meisjes een stuk moeilijker zijn. Ze willen wel vriendschappen sluiten, maar de stress van de nieuwe groep en de druk om erbij te willen horen, kan dan in de weg staan. Voor ouders kan het frustrerend en verdrietig zijn om te zien dat hun dochter hiermee worstelt. Gelukkig zijn er manieren waarop je je dochter kunt ondersteunen en haar kunt helpen deze periode met meer zelfvertrouwen en succeservaringen door te komen.

Waarom het moeilijk kan zijn om aansluiting te vinden

Meisjes kunnen om verschillende redenen moeite hebben met het vinden van aansluiting. De sociale druk om erbij te horen is vaak hoog en als een meisje onzeker is over haar plek in de groep kan dit leiden tot stress. Die stress uit zich vaak in het niet durven benaderen van anderen, het terugtrekken of juist overmatig proberen te pleasen. Wat niet altijd de gewenste resultaten oplevert. Daarnaast kunnen sommige meisjes het gevoel hebben dat ze niet voldoen aan de ‘normen’ van de groep, wat het nog moeilijker maakt om zichzelf te zijn en op een ontspannen manier nieuwe vrienden te maken. Dit probleem wordt nog groter wanneer ze niet goed weten waar hun eigen sterke punten liggen of wat hen uniek maakt.

vriendschappen meidenvenijn onzekerheid
Het belang van zelfkennis en eigenwaarde

Voor je dochter is het belangrijk dat ze weet wat haar eigen kwaliteiten zijn en dat ze deze weet te waarderen. Meisjes die goed weten waar ze in uitblinken en wat ze leuk vinden, stralen vaak meer zelfvertrouwen uit. En juist dat zelfvertrouwen maakt het makkelijker én aantrekkelijker om vriendschappen te sluiten. Door te weten waar je goed in bent, kun je immers gelijkgestemde mensen vinden met dezelfde interesses.

Vriendschappen ontstaan vaak uit gedeelde interesses en activiteiten. Als een meisje bijvoorbeeld graag sport, tekent of leest, kan ze makkelijker aansluiting vinden bij andere kinderen die dezelfde hobby’s hebben. Door zich te focussen op waar zij goed in is en wat haar blij maakt, komt ze meer ontspannen over. Deze ontspannen houding vergroot de kans dat anderen haar benaderen of openstaan voor vriendschap.

vriendschappen verlegen lef angst schoolstress
Maar wat kan jij als ouder nou doen?

Als ouder heb je een belangrijke rol in het ondersteunen van je dochter bij het vinden van aansluiting. Hier zijn vijf tips die kunnen helpen:

1.Help haar haar eigen talenten te ontdekken

Help je dochter om te ontdekken waar ze goed in is en wat haar gelukkig maakt. Praat met haar over haar talenten, passies en interesses. Dit kan bijvoorbeeld door samen te kijken naar wat ze leuk vindt om te doen in haar vrije tijd. Wanneer ze zich bewust is van haar eigen kwaliteiten, zal ze zich zekerder voelen in sociale situaties. Zo vergoot ze haar eigenwaarde en weet wat zij te bieden heeft in een vriendschap.

2.Oefen sociale vaardigheden thuis

Soms is het niet alleen de stress, maar ook het niet goed weten hoe je een gesprek begint, dat het lastig maakt om aansluiting te vinden. Je kunt thuis met je dochter oefenen hoe ze een gesprek kan beginnen, vragen kan stellen en interesse kan tonen in anderen. Dit kan haar helpen zich beter voor te bereiden op sociale situaties op school.

3.Moedig haar aan om actief deel te nemen

Als je dochter zich terughoudend voelt om aan activiteiten deel te nemen, probeer haar zachtjes aan te moedigen om toch mee te doen. Vaak zijn gezamenlijke activiteiten, zoals sport, muziek of creatieve clubs, een geweldige manier om nieuwe mensen te ontmoeten zonder de druk van ‘moeten praten’. Tijdens zulke activiteiten, ook op school, ontstaat het contact vaak vanzelf. Nodig kinderen uit de klas thuis uit om te spelen of om samen iets leuks te doen. Door deze kleinere, meer intieme setting kan je dochter op een ontspannen manier kennis maken met klasgenoten en dieper contact leggen. Soms is de druk van een grote groep te veel, en is het makkelijker om vriendschappen één op één op te bouwen.

4.Leer haar omgaan met stress

Het is belangrijk dat je dochter leert hoe ze stress kan herkennen en ermee om kan gaan. Oefen ontspanningstechnieken met haar, zoals ademhalingsoefeningen, om haar te helpen kalmeren wanneer ze zich overweldigd voelt. Je kunt ook praten over hoe iedereen wel eens onzeker is en dat dat normaal is.

5.Complimenteer haar inspanningen, niet alleen resultaten

Vriendschappen sluiten kan tijd kosten. Het is belangrijk om je dochter te prijzen voor haar moed en inzet, ook als ze niet direct succes ervaart. Door de focus te leggen op haar dappere stappen in plaats van het eindresultaat, zal ze gemotiveerd blijven om nieuwe pogingen te wagen.

6.Moedig positieve zelfpraat aan

Help je dochter negatieve gedachten over zichzelf om te buigen naar positieve affirmaties. Wanneer ze bijvoorbeeld zegt: “Niemand vindt mij aardig,” kun je samen die gedachte onderzoeken en omzetten in iets zoals: “Ik ben vriendelijk en open. Ik zal zeker vrienden maken, ook al duurt het soms wat langer.”

Bottom line is: vriendschappen vragen tijd.

Het is belangrijk om te onthouden dat het vinden van nieuwe vriendschappen tijd kost. Sommige kinderen hebben iets meer tijd nodig om zich op hun gemak te voelen in een nieuwe groep. Geef je dochter de ruimte om in haar eigen tempo vriendschappen op te bouwen en moedig haar aan om geduldig te zijn. De beste vriendschappen ontstaan vaak niet van de ene op de andere dag.

Vriendschappen sluiten is niet altijd eenvoudig, zeker niet in de drukke omgeving van een nieuwe klas of schooljaar. Maar door je dochter te helpen haar eigen sterke punten te ontdekken en haar de ruimte te geven om zichzelf te zijn, vergroot je de kans dat ze mensen ontmoet die haar accepteren en waarderen. Uiteindelijk is het belangrijkste dat ze zich goed voelt over zichzelf; dan volgen de vriendschappen vanzelf.

Is er meer nodig? Duurt het al te lang….

Heb je na het lezen van dit blog vragen of denk je dat jullie hier wat meer hulp bij nodig hebben, mail dan naar cathalijne@kindercoachgoedgemutst.nl voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik luister naar je zorgen en vertel je wat ik voor jullie kan betekenen. Je krijgt meteen wat suggesties die je direct kunt toepassen, nog voordat we echt begonnen zijn. Weet je welkom.