Je dochter ontwikkeld een laag zelfbeeld en jij voelt je hier schuldig over. Twijfels over de manier waarop je haar opvoed nemen toe: doe ik het wel goed?
Als moeder wil je het beste voor je dochter. Je wilt niets liever dan haar gelukkig zien en je helpt waar je kan. En toch zie je dat het niet goed gaat met haar. Je merkt op dat jij worstelt met twijfels over de opvoeding. Doe ik het wel goed? Helpt dit wel? Want wat als je dochter een laag zelfbeeld ontwikkeld en jij je hier schuldig over voelt? Veel moeders herkennen dit en voelen zich hierdoor onzeker. In deze blogpost bespreek ik hoe een coach voor moeders, jou als moeder kan helpen bij opvoedtwijfels, je eigen onzekerheid en dat je zo ook nog de band met je dochter kan verbeteren.
Herkenbare gedachten voor moeders
De moeders van nu zijn de meisjes van vroeger. Door je eigen opvoeding en ervaringen tijdens het opgroeien heb je bepaalde ideeën, gedachten en overtuigingen ontwikkeld over jezelf en de wereld om je heen. In mijn praktijk komen hardwerkende moeders die binnen het gezin vaak alles regelen en organiseren. Ze leggen de lat hoog voor zichzelf. Vinden dat ze alles zelf moeten kunnen oplossen/regelen en vragen hier vaak geen hulp bij. Soms voelen ze zich onzeker over de opvoeding en ze vragen zich regelmatig af of ze het wel goed doen.
Ze zien immers een onzekere dochter die stress ervaart, allerlei fysieke en mentale klachten ontwikkeld en gewoon niet (meer) echt blij en ontspannen is. Ze voelen zich schuldig en verantwoordelijk voor het lage zelfbeeld van hun dochter en willen dit graag verhelpen maar weten niet hoe. Wellicht herken je één of meerdere uitdagingen en ben je benieuwd waar dit vandaan komt en hoe je ermee om kunt gaan.
Oorsprong van opvoedtwijfels en onzekerheid.
Waar het precies vandaan komt is moeilijk te zeggen. Maar we kunnen wel vaststellen dat ‘het’ ontstaat door onze ervaringen en onze gedachten over deze ervaringen. En met ‘het’ bedoel ik de opvoedtwijfels en de daaraan gekoppelde onzekerheid. Want zonder deze onzekerheid geen opvoedtwijfels. Je kunt onzekerheid of beter het gevoel van onzekerheid zien als een golfbeweging. Soms is het groot/hoog en aanwezig, soms laag en afwezig. We twijfelen allemaal wel eens én gelukkig niet over alles.
Opvoedtwijfels zegt dus iets over de twijfels die jij ervaart over de opvoeding die jij je dochter geeft. Letterlijk en figuurlijk. Het kan gaan over de strijd die je kunt hebben over (on)gezond eten, schermtijd en het onnodig uitgeven van zakgeld. Maar ook of jij je dochter weerbaar genoeg hebt gemaakt, zelfstandig genoeg om dingen zelf te kunnen doen en oplossen en zelfverzekerd genoeg om voor zichzelf op te komen. Allemaal voorbeelden van dingen die we graag goed geregeld willen hebben en in goed overleg met onze dochter willen afspreken. Net als jouw opvoedtwijfels, zal haar gevoel van onzekerheid, weerbaarheid of zelfstandigheid in golfbewegingen gaan.
Het zijn vooral onze gedachten over een bepaalde ervaring die ervoor zorgen dat de onzekerheid toe- of afneemt. Vaak zijn dit negatieve gedachten en dit zijn vaak belemmerende overtuigingen of saboteurs. Deze heb je jezelf gedurende je eigen opvoeding en ontwikkeling eigen gemaakt. We vervallen dan in doom-denken en vertellen onszelf bijvoorbeeld ‘dat we niets kunnen’, ‘het niet waard zijn’ of ‘niet geschikt zijn als moeder’. Omdat we er niet in lijken te slagen een zelfverzekerde dochter op te voeden.
Voorbeelden uit de praktijk: Herkenbare situaties
In mijn praktijk in Haarlem komen moeders voor coaching voor zichzelf en/of hun dochter. Laten we eens kijken naar een paar voorbeelden uit mijn coaching praktijk. Deze situaties of gedrag laten zien hoe jouw opvoedtwijfels en onzekerheid invloed kunnen hebben op je dochter:
- De perfectionistische moeder:
- Een moeder die altijd streeft naar perfectie, zowel voor zichzelf als haar dochter. Dit kan leiden tot een gevoel van falen bij de dochter, die het gevoel heeft nooit goed genoeg te zijn.
- De overbezorgde moeder:
- Een moeder die haar dochter constant probeert te beschermen tegen alle mogelijke gevaren. Dit kan ervoor zorgen dat de dochter geen zelfvertrouwen ontwikkelt en bang wordt om risico’s te nemen.
- De communicatiekloof:
- Een moeder en dochter die moeite hebben om met elkaar te praten. Dit kan leiden tot misverstanden en frustraties, waardoor de onzekerheid bij beiden toeneemt.
- De dochter met sociale angst:
- Een dochter die bang is om in contact te komen met andere kinderen. De moeder weet niet goed hoe ze haar dochter hierin moet begeleiden omdat ze dit bijvoorbeeld zelf ook moeilijk vindt.
Onze dochters luisteren niet naar wat we tegen ze zeggen, maar ze kijken vooral naar wat wij doen. Hoe wij reageren op afwijzingen en omgaan met teleurstellingen, frustraties en verdriet. Hoe wij tegen onszelf praten als we voor de spiegel staan of nadat we zijn aangesproken op ons werk (resultaat). Allerlei onbewuste patronen zorgen ervoor dat wij reageren zoals we reageren. Door hiernaar te kijken en er iets in te veranderen, krijg je een andere uitkomst.
De rol van een coach bij het doorbreken van patronen
Een “coach voor moeder” kan een cruciale rol spelen bij het doorbreken van deze patronen. Door middel van gerichte gesprekken, NEI-therapie en (systemische) oefeningen help ik moeders om:
- Hun eigen onzekerheden te herkennen en te begrijpen
- Inzicht in eigen patronen en overtuigingen te krijgen
- Hun eigenwaarde te ontdekken en te vergroten
- Een positiever zelfbeeld te ontwikkelen
- Balans te vinden tussen zorg voor je dochter (gezin) en zelfzorg
- Veerkrachtiger kunnen omgaan met kritiek of tegenslag
- Een positieve en ondersteunende opvoedstijl te ontwikkelen.
- Om zo hun dochter te ondersteunen bij het opbouwen van meer zelfvertrouwen.
Niet alleen een investering in jezelf maar dus ook in je dochter.
Coaching voor moeders is een waardevolle investering in jezelf en je dochter. Een coach kan je helpen om je opvoedtwijfels te overwinnen, je zelfvertrouwen te versterken en een positieve relatie met je dochter te creëren. Ik coach moeders én dochters, maar steeds vaker moeders alleen. Mijn aanpak is misschien niet uniek, maar het werkt wel. Als moeder ben jij haar grootste voorbeeld. Wanneer jij leert beter voor jezelf te zorgen, je grenzen te bewaken en meer zelfacceptatie kan ontwikkelen, geef je haar onbewust de krachtigste levenslessen mee. Tijdens het coaching traject krijg jij handvatten om jezelf beter te begrijpen: waarom reageer je zoals je reageert? Welke overtuigingen houden je tegen? En hoe kun je daarmee omgaan? Met deze inzichten kun jij de steun en inspiratie zijn die jouw dochter nodig heeft.
Bij Kindercoach Goedgemutst, voor grote en kleine meiden begeleid ik moeders én dochters bij het omgaan met onzekerheid, faalangst en (school)stress. Met coaching in Haarlem of online help ik jullie om met meer veerkracht en vertrouwen vooruit te gaan. Wil je weten hoe ik jou en je dochter kan helpen? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!
Ik hoop dat deze blogpost je helpt om helder te krijgen waar jij wellicht nog wat te doen hebt om anders om te kunnen gaan met je eigen onzekerheid en de onzekerheid of gedrag van haar. Onderzoek je eigen gedachten, patronen en kijk of het je lukt om deze los te laten. Deel gerust het blog met andere moeders of laat een reactie achter onder het blog hoe het jou geholpen heeft. Of neem een kijkje op mijn website voor meer blogs of informatie over coaching voor jezelf. Jij bent het waard!